Εξερευνώντας τα Ζαγοροχώρια – peoplegreece.com

Εξερευνώντας τα Ζαγοροχώρια – peoplegreece.com

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΝΟΣ ΒΥΘΟΥΛΚΑΣ
30/03/2019 10:30:49 πμ

logo peoplegreece.comΤο δικό μας ταξίδι ξεκίνησε με «ορμητήριο» το χωριό Κάτω Πεδινά που βρίσκεται στο κεντρικό Ζαγόρι, που απέχει μόλις σαράντα λεπτά από την πόλη των Ιωαννίνων. Στα Κάτω Πεδινά βρίσκεται ο ξενώνας «Άπειρος Χώρα», ένας ξενώνας με ιστορία, καθώς κτίστηκε τον 16οαιώνα και μέχρι να έρθει στην τωρινή του μορφή μεσολάβησαν τρεις ανακαινίσεις με πρωταρχικό μέλημα την διατήρηση της αισθητικής που σε ταξιδεύει σε παλαιότερες δεκαετίες. Φτάνοντας στην εξώπορτα, η Αθηνά και ο Γιώργος, μας υποδέχτηκαν εγκάρδια, ενώ ύστερα από ένα γευστικό κέρασμα με σπιτικό τσίπουρο και κουλουράκια, έδωσαν τις κατάλληλες κατευθύνσεις ώστε το ταξίδι στο Ζαγόρι να γίνει όσο το δυνατόν πιο διασκεδαστικό, γεμάτο από εικόνες και πρωτόγνωρες εμπειρίες.

Στα must που πρέπει να δεις και να κάνεις στο συγκεκριμένο ταξίδι είναι η επίσκεψη στα χωριά Μεγάλο Πάπιγκο, Μικρό Πάπιγκο και Μονοδένδρι. Ανάμεσα στο Μεγάλο και μικρό Πάπιγκο βρίσκεται οι Οβίρες Ρογκοβού, όπου είναι ένα σύστημα από φυσικές λίμνες ανάμεσα σε μεγάλους βράχους. Ορισμένοι μάλιστα τις αποκαλούν και κολυμπήθρες, οι οποίες αποτελούν πόλο έλξης για πολλούς επισκέπτες, τόσο τους χειμερινούς όσο και τους καλοκαιρινούς μήνες. Για τους λάτρεις του νερού, ο ποταμός Βοϊδομάτης ενδείκνυται γιαrafting, αλλά και πεζοπορία με οδηγό βουνού. Τα Ζαγοροχώρια είναι γεμάτα αξιοθέατα: Από την θέα στο φαράγγι του Βίκου φτάνοντας στην θέση οξιά στο χωριού Βραδέτο, μέχρι το πανέμορφο γεφύρι του Κόκκορη που βρίσκεται πάνω στο δρόμο, οι δραστηριότητες που προσφέρουν τα Ζαγοροχώρια, ικανοποιούν ακόμα και τον πιο απαιτητικό ταξιδιώτη.

Στα Ζαγοροχώρια, πέρα από το rafting στο Βοϊδομάτη, την επίσκεψη στα γραφικά χωριά και την πεζοπορία στο φαράγγι του Βίκου, για τους λάτρεις των μανιταριών υπάρχει και το κυνήγι τρούφας που είναι μια δραστηριότητα που γίνεται καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου με εκπαιδευμένα σκυλιά που βοηθούν στην ανακάλυψή της, μιας και η τρούφα είναι θαμμένη κάτω από το χώμα. Η τρούφα είναι ένα σπάνιο είδος μανιταριού που κάνει το φαγητό ακόμα πιο ενδιαφέρον γευστικά. Στα Ζαγοροχώρια υπάρχουν πολλές ταβέρνες που αξίζει να επισκεφθείς. Εμείς ξεχωρίσαμε την Σωτηρία στα Άνω Πεδινά με πεντανόστιμα κρέατα, το Dizaki στην ίδια περιοχή για τις al denteσπεσιαλιτέ και την απολαυστική καρμπονάρα, αλλά και την Πίτα της Κικίτσας στο Μονοδένδρι, όπου πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις την αλευρόπιτα που είναι το γαστριμαργικό σήμα κατατεθέν στο Ζαγόρι.

Δίπλα από τον ξενώνα Άπειρος Χώρα και σε απόσταση αναπνοής με τα πόδια, βρίσκεται και η ταβέρνα Μεσοχώρι, όπου θα βρεις ντόπιες λιχουδιές, αλλά και μια ζεστή ατμόσφαιρα που θα σε βοηθήσει να μπεις για τα καλά στο village mood που απαιτεί η περίσταση. Όσον αφορά το πρωινό, η καλύτερη επιλογή για τον γράφοντα ήταν φυσικά το πρωινό στον ξενώνα, με τις παραδοσιακές μαρμελάδες που είναι φτιαγμένες από τα χεράκια της Αθηνάς, αλλά και όλα τα καλούδια που περιλαμβάνει ένα ελληνικό πρωινό. Ύστερα από το πρωινό, κατά το απόγευμα, μια ώρα στο τζακούζι του ξενώνα και ένα χαλαρωτικό μασάζ, ήταν ότι πρέπει για να δώσει την κατάλληλη ενέργεια που απαιτούσε το ταξίδι της επιστροφής, αλλά και καθαρό μυαλό για να οργανωθεί η επόμενη απόδραση…