Ιστορικό συνέχεια

Όντας ένα από τυπικά σπίτια του Ζαγορίου, κτίστηκε με σκοπό να παρέχει προστασία από τις δυσμενείς συνθήκες του ορεινού χώρου καθώς και από τις επιδρομές και τις ληστείες της εποχής. Είναι δηλαδή εμπλουτισμένο, με πολεμίστρες, αμπαρωμένες εισόδους και παράθυρα, κρυφά δωμάτια, παραθυρόπορτες και υπόγειες εξόδους διαφυγής. Αν και τριώροφο, εκμεταλλεύεται πλήρως την φυσική κλίση του εδάφους προκειμένου η φρουριακή δομή του να κρύβει επιμελώς τον όγκο του. Με βασικά υλικά δόμησης τη ντόπια πέτρα και το ξύλο, η εξωτερική του τοιχοποιία είναι πέτρινη, λιτή χωρίς άλλη διακόσμηση και η στέγη είναι από σχιστόπλακα. Στους χώρους υποδοχής και ύπνου είχε και έχει αυστηρά τηρηθεί η χρήση του σοβά, των δρύινων ή πέτρινων δαπέδων, οι διαφορετικοί χρωματισμοί ανά δωμάτιο, η τοιχογραφία, το διαχωριστικό, τα ξύλινα ταβάνια και οι πόρτες του. Η επίπλωση με αφετηρία τις εργασιακές και ταξιδιωτικές εμπειρίες της οικογένειας, ήταν και είναι συνδυασμός τοπικών και ευρωπαϊκών επίπλων αστικής επιρροής.

Με σεβασμό στις παραδόσεις του τόπου και την ιδιαιτερότητα του ίδιου του σπιτιού, στην ανακαίνιση που πραγματοποιήσαμε, προσπαθήσαμε να διατηρήσουμε αυτούσια σχεδόν όλα τα πολιτιστικά, ιστορικά και αρχιτεκτονικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν αυτό το ιστορικό αρχοντικό, εμπλουτίζοντάς το με όλες τις σύγχρονες ανέσεις που αναζητά ο σημερινός ταξιδευτής, καθώς και με ενεργειακές και περιβαλλοντικές επιλογές απόλυτα φιλικές με τις ανάγκες της εποχής μας.
Σας καλωσορίζουμε λοιπόν στο σπίτι μας και σας καλούμε να το εξερευνήσετε και να το χαρείτε ως «ΑΠΕΙΡΟ ΧΩΡΑ» πλέον, με όλα τα φανερά χαρίσματα και κρυφά περάσματα του, ελπίζοντας η διαμονή σας σε αυτό να σας μείνει αξέχαστη!